Veel gestelde vragen


Hoe werkt het systeem?

Koude- en warmteopslag (KWO) is een duurzame energievorm waarbij gebruik gemaakt wordt van de ondergrond. Op deze pagina laten wij u zien hoe dat werkt. 

Ik ben niet bekend met een warmtepomp, wat moet ik als bewoner doen? 

Bijna niets, wij vragen bewoners alleen om de waterdruk van de vloerverwarming op peil te houden, en eventuele storingen en klachten te melden.

De temperatuur blijft achter in (bijvoorbeeld) de slaapkamer, hoe kan dit?

Als dit op bijvoorbeeld enkel op een verdieping of ruimte is ligt dit hoogstwaarschijnlijk aan een manco in de vloerverwarming. Hiervoor is de eigenaar van de woning verantwoordelijk. Neem contact op met uw verhuurder of uw installateur. Hydreco kan hier helaas niets in betekenen voor u.

De warmtepomp geeft een storing aan, wat nu? 

U kunt zelf eenvoudig een storing melden via onze storingslijn 0900 - 493 73 26 (0900 - HYDRECO). De storingslijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

We zien nooit iemand voor het onderhoud?

U kunt de warmtepomp in uw huis vergelijken met een koelkast, die heeft ook geen preventief onderhoud nodig. Toch controleert Hydreco de warmtepompen elke 3 jaar steekproefsgewijs, hier heeft u geen omkijken naar. Mocht u twijfelen of de warmtepomp nog juist werkt, neem dan contact op. Dit kan via 0900-HYDRECO (0900 - 493 73 26). Wilt u een foto of video meesturen? Stuur dan een e-mail naar info@hydreco.nl. 

Hoe wordt het verbruik gemeten?

Warmteverbruik wordt gemeten met een energiemeter, ook wel warmtemeter genoemd. Deze meet hoeveel warmte uw huis heeft opgenomen uit het cv-water. Dit verbruik wordt in Gigajoule (GJ) uitgedrukt.

Wie bepaalt de tarieven?

Conform de wet wordt de hoogte van de tarieven jaarlijks in januari vastgesteld en bekendgemaakt door het ACM. Eind januari ontvangt u van ons een overzicht met daarop de tarieven.

Waarom wordt het niet snel warm in de woning? 

Warmtepompen worden alleen gebruikt in woningen met vloerverwarming. In vergelijking met traditionele radiatoren is vloerverwarming relatief traag in het opwarmen. Dit houdt onder andere in dat u de temperatuur het beste niet te veel verstelt. Zo houdt u uw woning het meest comfortabel.

Kan ik zelf de instellingen van de warmtepomp aanpassen? 

Nee, de instellingen zijn afhankelijk van het type woning en hangt samen met een juiste werking van de installatie. De instellingen worden daarom door Hydreco of onze servicepartner ingesteld. Op uw kamerthermostaat kunt u de gebruikelijke temperaturen en programma’s instellen.

Hoeveel graden Celsius kan ik koelen? 

U kunt koelen tot maximaal 4 °C ten opzichte van de buitentemperatuur. 

Er is niet veel waterdruk in de douche, hoe kan dat? 

Uw waterleidingbedrijf levert uw kraan- / douchewater altijd met voldoende druk aan uw ‘voordeur’. Weinig waterdruk in de douche heeft te maken met een (waterbesparende) douchekop of versmalde leidingen in uw woning. Hydreco heeft hier geen invloed op. Bespreek dit met uw verhuurder of installateur. 

Ik ga verhuizen en heb teveel voorschot betaald, wanneer wordt dit bedrag verrekend?

Wanneer u geld terugkrijgt bij de eind- of jaarafrekening, dan wordt dit één maand (30 dagen) na factuurdatum op uw rekening gestort.

Op de eindafrekening zie ik dat jullie 21% BTW berekenen over het warm tapwater, moet dit niet 9% zijn?

Omdat wij de kosten doorberekenen voor het verwarmen van het water (en niet voor het water zelf) is hier het BTW-tarief van 21% aan gekoppeld.