28-11-2017

KWO Kansrijk?

Laatst kreeg ik een uitnodiging van een ontwikkelaar van een distributiecentrum om te praten over de mogelijkheden van een KWO-installatie in hun te ontwikkelen pand. Nu was het zo dat zijn potentiele klanten expliciet vroegen om een duurzaam distributiecentrum.

Een ontwikkeling die we steeds vaker zien. Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie verbaasd dat het voor een vastgoedontwikkelaar niet duidelijk is wanneer een KWO wel of niet tot de mogelijkheden behoort. Over vakblindheid gesproken. Maar misschien geldt hier ook het gezegde: “Onbekend maakt onbemind”. Graag lever ik mijn bijdrage om de bekendheid met KWO te vergroten. Als techneut probeer ik hieronder in lekentaal uit te leggen wanneer je juist wel en wanneer je juist niet een KWO zou moeten toepassen.

KWO is een techniek die gebruikmaakt van de ondergrond, maar voordat we naar de ondergrond gaan kijken, is het belangrijk om je af te vragen welke behoefte de KWO moet invullen. Laat ik daar dan ook beginnen. Een pand heeft een jaarlijkse koude- en warmtebehoefte. Deze behoefte is voor een distributiecentrum uiteraard anders dan voor een appartement. Een adviseur kan vaak al in een vroeg stadium aangeven wat globaal de koude- en warmtebehoefte is van een pand is. Ervan uitgaande dat je KWO in balans moet zijn, kun je ongeveer 1,25 maal de koudebehoefte leveren aan warmte. Dit heeft te maken met de inzet van de warmtepomp. Hoe dichter de geprognosticeerde energievraag bij deze verhouding ligt, hoe geschikter het pand is voor KWO. Kortom, panden die net iets meer warmte vragen dan koude, zijn het meest geschikt.

Liggen de koude- en warmtebehoefte van jouw pand verder uiteen, dan kun je op zoek gaan naar andere afnemers in jouw omgeving (op maximaal 300 meter afstand), om samen wel op de juiste verhouding uit te komen. Zo kun je een datacentrum prima koppelen aan een aantal appartementencomplexen of een zwembad. Datacentra zijn netto koude vragers terwijl appartementen juist meer warmte vragen.

Klik op de afbeelding voor een animatie over de werking van koude-en warmteopslag.

Klopt de verhouding van de energie enigszins? Dan is de eerste stap gezet. Vervolgens is de vermogensvraag belangrijk. Wanneer je geen grote uitschieters hebt, waarbij ineens fors gekoeld of verwarmd moet worden (bijvoorbeeld koeling bij een evenementenhal), dan is KWO in principe een passende techniek. De laatste stap is een check van de ondergrond. Voor open KWO-systemen is het namelijk belangrijk dat de bodem geschikt is en of er voldoende m3/h uit de grond te halen en te injecteren is.

Of de grond onder jouw gebouw geschikt is, kun je controleren via de kwo tool en via het DINOloket.

Hulp nodig bij dit proces? Bel ons gerust (076-5727730). Wij maken binnen 2 weken een scan die aangeeft of KWO voor jou mogelijk en interessant is.

 

toon nieuwsoverzicht

Schrijf nu in voor onze
digitale nieuwsbrief:

Hydreco: Bus Hydreco
''Wij leveren u duurzame koude en/of warmte uit de watervoerende lagen van de aardbodem.''