05-12-2017

Hydreco en Draka tekenen restwarmtecontract op IT Room Infra

Op dinsdag 14 november heeft glasvezelfabrikant Draka (onderdeel van de Prysmian Group) op het event IT Room Infra, een tienjarig contract ondertekend met Hydreco voor de levering van restwarmte.

Volgens Roland van Laere, plant director van Draka, die samen met Riemko Holtrop (Purchasing Director) namens de Prysmian Group het contract ondertekende, is dit een logische stap in het streven naar een duurzame productie. “De CO2-uitstoot verlaagt dankzij een lager energieverbruik hierdoor met maar liefst  8.000 GJ per jaar. Wij laten hiermee zien dat waar een wil is, ook een weg kan worden gevonden”.

Lars Kuipéri, directeur van Hydreco, sloot zich hierbij aan door te stellen dat het een kwestie was van goed zoeken naar de juiste afstemming. Draka gebruikt namelijk in haar glasvezelfabriek veel warmte om glas te verhitten. Bij de afkoeling daarna komt er veel warmte vrij, die nu nog grotendeels in de lucht verdwijnt. We hebben hiermee een andere bestemming gevonden voor het overschot aan energie van 8.000 GJ.”

Dankzij de samenwerking met Draka stuurt Hydreco water van circa 16°C naar de huizen in het Eindhovense Strijp-R. Daar kunnen de warmtepompen met minder energie de gewenste temperatuur in de huizen voorzien. Het tot 10°C afgekoelde koelwater gaat terug naar Draka, die het op haar beurt inzet voor de koeling. Draka bespaart hierdoor energie en betaalt hiervoor een vergoeding aan Hydreco.

Deze samenwerking - waarin Hydreco € 400.000 investeert - laat zien dat de maakindustrie voorop loopt in Nederland met duurzame initiatieven. Uiteindelijk komt meer duurzame warmte beschikbaar voor 400 huishoudens in Eindhoven die hun huis milieuvriendelijk verwarmen, verbetert Hydreco de balans in de ondergrond en bespaart Draka op haar koelsystemen. Een win-win-win situatie in optima forma.

toon nieuwsoverzicht

Schrijf nu in voor onze
digitale nieuwsbrief:

Hydreco: Bus Hydreco
''Wij leveren u duurzame koude en/of warmte uit de watervoerende lagen van de aardbodem.''